Какъв финиш да нанеса на интериорна врата?

Posted on 05. сеп, 2011 by in Полезно

Какъв финиш да нанеса на интериорната врата?Когато поставяте финиш на интериорна дъбова врата без финиш, има много възможности.

Те включват матов или сатенен лак, бяла или цветна боя, прозрачно или цветно финиш масло с вакса. Важно е да вземете правилното решение, защото независимо от това, че каквото и да изберете да приложите, изборът ви няма да е завинаги, то премахването на финиша на интериорна дъбова врата изисква голямо количество време и работа, за да се свърши както трябва.

Ето кратка разбивка по дейности на това как да поставите финиш върху интериорни врати:

  1. Нуждаете се от: Вестник, парцали, шкурка (много фина), мини мече или четка, предпочетения от вас финиш, прахосмукачка, хартиено тиксо.
  2. Подготовка част I: Първо избършете мръсотията и прахта, които са се събрали върху вратата, след което я минете набързо с шкурката, за да премахнете възможните неравности.
  3. Подготовка част II: Избършете с парцал остатъците от прах и минете цялостно вратата с прахосмукачка. Постелете вестници на пода, за да го предпазите, ако е нужно, и сипете финиша в съда. След това облепете с хартиеното тиксо ръбовете на всички стъкла на интериорната врата, ако има такива.
  4. Нанесете финиша: Сега нанесете финиша с мини мече или четка, като следвате естествената посока на шарката (в повечето случаи тя е вертикална). Препоръчва се финишът да се нанася на тънък слой с плавни, равномерни движения на четката. В зависимост от типа финиш може да има нужда от няколко слоя. Винаги следвайте инструкциите на опаковката на финиша, който сте закупили, и оставяйте поне 24 часа между различните нанасяния, за да изсъхнат слоевете добре.

Съвет: Когато нанасяте финиша, много помага това да сте в изправено положение. Ако е възможно, дръжте вратата изправена, така че да имате възможност да нанасяте слоевете финиш наведнъж на цялата интериорната дъбова врата. Това включва всички кантирания и украси (например всякакви изпъкнали детайли по страните на вашата интериорна дъбова врата). След като сте ошлайфали интериорната си дъбова врата, не забравяйте да нанесете финиш върху всички разкрити ръбове.

Много е важно да нанасяте правилно финиша върху интериорната си дъбова врата, включително върху всички открити ръбове и страни, дори те да не се виждат от този, който ще я ползва.

Най-често срещаната грешка е да не се нанесе финиш на горната и долната хоризонтални повърхности на интериорната дъбова врата, а това е нещо, което задължително трябва да се направи, ако искате вратата ви да е с правилно нанесен финиш и ако не искате да се появяват в бъдеще проблеми с интериорните ви дъбови врати.

Това се прави, за да не прониква влага в дъбовата ви врата, която да я деформира, изкривява или дори подува. Освен това преди да нанесете финиш върху дъбовата си врата е много важно да запомните, че трябва да съхранявате вратата на хладно и сухо, не на влажен въздух.

Това е така, защото когато на интериорните дъбови врати са без финиш, те са много по-податливи на влага и топлина. Препоръчително е също така финишът да се нанася на вратите колкото се може по-бързо, така че да се намали риска от проникване на влага в интериорната ви дъбова врата.

Tags: ,