плъзгащи


Project Description
  • 0
  • 17.05.2021

Информация за интериорни врати с покритие фурнирован МДФ

Плъзгащи врати могат да се използват като вътрешни или външни врати.

Какво представляват те?

Най-елентарното обяснение е: врата, която се състои от една фиксирана част (панел), прикрепена към две ролки, която се плъзга по една релса. Панелът се плъзга назад и напред, за да се осъществи отваряне на вратата. Плъзгащи врати могат да се предлагат като единични или двойни, в зависимост от необходимостта, пространството и личните вкусове. Затова някои производители ги причисляват към т.н. «специални врати» – не само защото в повечето случаи са с нестандартни размери и форма, но и защото позволяват да се реализират някои специфични решения.

Към тази група спадат и «джоб» вратите – при тях панелът се плъзга обратно в ниша в стената, така че да бъде напълно скрит от погледа, когато тя се отвори. Те са популярни за поставяне кна дрешници, вестибюл и вътрешни помещения.

Друг такъв тип са складовите врати.

Ако искате да проверите за плъзгащи врати цени или да проведете консултация със специалисти в бранша може да го направите на Treska-bg.com или да посетите някой от техните магазини.

Как по принцип работят различните видове врати?

Като панелът се плъзга по хоризонтални релси. Тъй като цялата тежест на вратата е окачена на ролки, свързани с горната част на вратата, теглото е от голямо значение. Ако тя е много тежка, ще бъде трудно да се отвори и може да се огъне извън релсата. Повечето имат огрничител в края на релсата, който да предотврати люлеенето на вратата от ролките. Обикновено това се осъществява чрез канал, напрвен в основата й, така че да се плъзга по протежение на пластмасова лента, въпреки че някои модели може да използват и ролки или специални приспособления за плъзгащи врати, поставени в долната им част. Обикновено има и ограничител, поставен в двата края за предотвратяване плъзването им извън релсата.

Стъклените врати обикновено, ако са поставени на публични места, трябва да имат визуални маркировки – така че да се попречи на хората да минат през тях по погрешка.

Къде се използват плъзгащи врати?

Много често се използват като интериорни врати за стаи и коридори, както и за душ кабини и гардероби. Те са особено популярни за вътрешно обзавеждане, благодарение на това, че могат да се поставят на големи отвори, като отнемат малка част от пространството.

Стъклените плъзгащи врати позволяват невероятна гледка и често се поставят не само на вратата към двора, но и на терасите в ресторантите и някои офис сгради.

Както и при другите стъклени врати, важно е да се вземе предвид колко топлина може да бъде загубене през тях. Стъклото е отличен проводник на топлина, така че ако планирате да използвате стъклени плъзгащи врати цени може също така да помислите колко топлина ще се губи или придобие чрез тях – има опции като двоен стъклопакет или поставяне на слънчево фолио.

Предимства:

  • заемат много малко пространство;

  • изискват малко разстояние встрани;

  • предлагат невероятна гледка;

Недостатъци:

  • може да увиснат;

  • трябва да се поддържа релсата чиста;

  • по-евтините стъкла може да позволят на топлината да навлиза или излиза една стая.

Call Now Button