Интериорни врати

Ако прозорците са начин, да гледаме през стените, то вратите позволяват да минаваме през тях. Съвременен дом без интериорни врати просто не може да съществува. Ако навремето хората са могли да живеят без врати, днес това няма как да стане. Времето на завесите и параваните, обособяващи малко лично пространство в общите стаи отдавна е отминало. Модерните жилища имат и модерни интериорни врати – с ефектен дизайн и функционалност.

Според принципа си на отваряне, вътрешните врати се делят на няколко типа. Освен стандартно отварящите се интериорни врати, има плъзгащи, тип хармоника или летящи, които сами се затварят. Стандартните врати подхождат за всяко помещение, особено за спалните. Те могат да се заключват, а също така може да се произведат с по-висока шумоизолация, за повече комфорт при сън и почивка.
Летящите врати са особено подходящи за кухненския бокс, като позволяват на домакинята да преминава без постоянно да пипа дръжката с изцапани ръце докато готви. Също така, когато трябва да сервира масата, няма да има пречка при преминаване през вратата с поднос или количка за сервиране. Удобството на този тип интериорни врати е, че осигуряват затваряне на помещението, за спиране на кухненските миризми и запазване на топлината в помещението, но се отварят лесно само с докосване.

Плъзгащите интериорни врати са харесвани от много хора. Те са ненатрапчиви, не заемат място и са много подходящи за тесни пространства, в които няма място за класически отваряща се врата. Често се поставят на тераси, мокри помещения, килери стаи, ползвани за дрешник. Лекотата, с която се отварят ги прави предпочитани за децата и възрастните хора.

Сгъваемите врати, тип хармоника са предвидени за определен тип интериор. Те не заемат място, но механизма на сгъване и разгъване ги прави неподходящи за натоварени интериорни врати, които се отварят многократно. Много подходящи са за портални врати, които в по-голямата част от времето стоят отворени.

Освен начина на отваряне, вратите се различават и според материалите, от които са изработени. Най-важният елемент, който интересува потребителите е, техният външен вид. Интериорни врати с уникален дизайн поръчват онези хора, които искат на всяка цена домът им да е нестандартен. За тях обикновената правоъгълна форма не е желана и те искат врати, подобни на арка или с несиметрични ъгли. За да се изпълни това желание, трябва първо строителите да са обособили подходящи отвори за такъв тип интериорни врати.

В днешно време не всеки може да има отделен апартамент и затова много хора живеят заедно с родителите си. Така в едно жилище се събират три-четири поколения, като всеки има собствени изисквания. По-възрастните искат единен стил на вратите, а младите желаят интериорни врати с по-свеж дизайн. Така се стига до решението, вратите да са в един цвят от външната си страна и с друг отвътре. По този начин всеки може да подреди стаята си както желае, а вратата да бъде по негов вкус отвътре и да се вписва в общия интериорен дизайн отвън.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button