Интериорни врати за баня

Изборът на врата за банята има по-различни правила. При завършване на нов обект или капитален ремонт почти винаги се стига до смяна на дограмата и вратите. Дори и собственикът да желае всички врати да са в еднакъв стил, то към избора на интериорни врати за баня и други мокри помещения ще трябва да подходи с повече внимание. Това се налага заради повишената влажност, която поставя определени изисквания към материалите, от които са направени вратите.

Банята и мокрите помещения по начало са идеална среда за развитие на гъбички, плесени, бактерии и други нежелани био организми, които вредят не само на хората, но и на всички вещи и мебели, които се намират вътре. Покупката на качествени интериорни врати, които да притежават нужните характеристики, за да устоят на условията в банята в днешно време не е трудно. При поръчка на врати за жилището или офиса, тези, които ще се поставят на мокрите помещения може да са от различен материал, но това почти да не личи.

Може всички врати в жилището да са дървени, но на банята да се поставят интериорни врати от ламинат или друг водоустойчив материал. Целта е да не се деформират вратите след време под влияние на влагата. Дървени врати също могат да се ползват за мокри помещения, но само при условие, че повърхността им е много добре импрегнирана срещу проникване на влага. В противен случай, дървото набъбва, измята се, а настъпилите деформации не могат да се ремонтират.

Ламинираните врати не само че са изключително устойчиви срещу влагата, но и могат да се изработят в цвят, който е абсолютно същия като на вратите на останалите помещения. По този начин разликата в материала няма да се забелязва. Фурнировани интериорни врати също могат да се ползват за мокри помещения, като фурнирът е желателно да бъде изкуствен. Такива врати се почистват лесно, а това се налага често, когато става въпрос за банята. Един трик – дори и външната част на вратата да е тъмно кафява, то отвътре може да е светла – по този начин няма да личат следи от варовик от капките вода, които ще попаднат върху повърхността.

Важна особеност, която не бива да се забравя при покупка на интериорни врати – отворът на вратата за банята почти винаги е доста по-тесен в сравнение с другите врати. Разликата е от порядъка на 7 – 10 см. Има и праг, който пречи на водата да излиза извън банята. Уплътнителите, които се ползват при монтажа също трябва да се подбират внимателно. Някои не са водоустойчиви и може след година-две да се изронят и да се наложи ремонт. Още една особеност на банята е, че нейните стени са с по-малка дебелина, отколкото стените на другите стаи. Затова при поръчка на врати тази особеност трябва да се отчита, за да не се получат неприятни изненади. Някои врати за баня се изработват с едва забележим отвор в долната част, обикновено покрит с решетка, за да не се получава конденз в помещението.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button